Zaterdag was dan wel de belangrijke dag voor Suzan, de King and Queen finales waren op zondag. Op zondag was Nederland voor het eerst in iedere finale aanwezig. Eerst mocht de jeugd het opnemen tegen de Ieren en Duitsers. Daarna mocht William laten zien of hij serieuze historie kan schrijven in de King of the Road finale. Als huzarenstukje mag Silke proberen de eerste dame ooit te worden wie 8* in totaal én 4* achter elkaar Queen of the Road wordt.

De jeugd had een andere strategie dan normaliter. Zij kozen ervoor om met Bart Lucas te beginnen, de jongen. De gebruikelijke strategie is om met de meid, Merle Aveskamp. De eerste 2 schoten waren prima, maar de extra snelheid van de Ierse maakte het verschil. De Ieren stonden ca. 30 meter voor na 2 schot. De keuze om Bart te laten starten was met het oog op het derde schot. Alleen was Barts tweede schot niet strak en wist hierdoor niet de strategie niet te benutten. Door dit mindere schot kon Merle the Big Corner niet halen met het 6e schot. Hier pakten de Duitsers en Ieren een schot op het Nederlandse duo. Het verschil bleef gelijk tot aan the Green. Na een misser van de Duitse en Ierse meid kwam Nederland terug tot driekwart schot. Alleen wist de Ierse jongen de fout meer dan goed te maken en verzekerde de overwinning. Het Duitse koppel bleef fouten maken en gaf Nederland een serieuze kans op zilver. Helaas haalden zij de streep net niet, terwijl de Duitsers de lijn wel over kwamen. De Ieren hebben verdient gewonnen met een serieus goede score van 16 schoten. Nederland had 18 schoten nodig en Duitsand 17.

Kan William stunten?
Dan de finale waarvoor 27 Beuningse aanhang was meegekomen. William mocht zijn waarde nogmaals bewijzen in een direct duel met de Ier Colm Rafferty. In tegenstelling tot de halve finale had William wat pech bij zijn afschot waardoor hij niet het eerste rechte stuk op kon kijken, terwijl Colm dat wel kon. Dit verschil werd na 4 schot uitgebreid tot 1 schot op de Green. Dit kwam voornamelijk door schoonheidsfoutjes van William. Door prima schoten wist William bij te blijven tot de big corner/short straight combinatie. Hier benutte hij zijn kans niet volledig, wederom door schoonheidsfoutjes, waardoor hij van iets minder dan 1 schot achterstand in 2 schoten tijd naar 2 schot achterstand ging. Colm bleef wel strak door gooien. Toen er nog maar 1 schot te gaan was gaf William de strijd op en is Colm King of the Road. Jammer, maar zelfs als hij een super wedstrijd had gegooid was het lastig geworden.
Kan Silke historie schrijven?
Dat is de vraag. Kan Silke haar naam voor eeuwig in de boeken zetten? Kelly leek de sterkere tijdens de halve finales, maar dat zegt niet veel. Wat wel inzicht geeft is de odds van de gokkers. Deze stonden op “7 to 4” voor Kelly Mallon, wat aangeeft dat Kelly met kop en schouders favoriet voor de eindstrijd was. Dat de 2 dames ervaring hebben bleek al aan het begin. Ze gingen kop aan kop door de eerste bocht. Door een iets minder schot net voor de short straight en pech bij het short op the short straight werd het verschil 1 schot in het nadeel van Silke. Tot bij de no-playline bleef de voorsprong voor Kelly, door strak gooien van beide speelsters. Alleen leek Kelly in eens last te krijgen van spanning. Ze had 2 slecht geplaatste schoten en hiermee liep de voorsprong achter tot slechts 50-70 meter. Silke had met nog 2 schot te gaan nog maar 30 meter achterstand. Dit veranderde naar een voorsprong van 10 meter bij het laatste schot, doordat Kelly wederom niet netjes plaatste. Ook het laatste schot van Kelly was matig waardoor Silke relatief eenvoudig de winst opeiste. Ongekend knap van Silke, door ondanks de hoge druk (zowel extern als ongetwijfeld intern) de hele wedstrijd mentaal sterk te blijven en zo voor de achtste keer Queen of the Road te worden!

Gezelligheid naast de sport
Ondanks dat dit weekend volledig over de sport gaat, mist de gezelligheid en het plezier zeker niet! Zo werd de goede wedstrijd van zowel William als Suzan en Luuk van zaterdag op zondag gevierd in de lokale pub, waar zelfs live muziek aanwezig was.




Daarnaast was er de maandag ook nog tijd genoeg voordat de vlucht vertrok. Ieder groepje deed wat zij leuk vonden, zo ging Beuningen (na 2 uur debatteren) een middagje Cork bezoeken. Familie Tulk en anderen gingen met de auto naar de natuur in de buurt van Killarney. De Broekse delegatie ging met de Auto langs de kliffen van zuidwest Ierland. De fotos hiervan zeggen genoeg, het was genieten!
Al met al een top weekend met een goed resultaat voor de Nederlanders, zowel op, als naast de baan. En juist op dit soort weekenden gaat het naast de prestaties ook heel erg over de gezelligheid naast de baan en het enthousiasme voor de sport. Hopelijk mogen we volgend jaar weer!